Terítéken a csírák!


Tavasszal ki ne vágyakozna a napsütés, a friss és lédús gyümölcsök, zöldségek után?
Kapható újhagyma,
retek, de a cseresznye, a szabadföldi eper még várat magára.
A messziről utaztatott primőrök helyett azonban, nevelhetünk a lakásunkban
növényi csírákat.
Miért jó választás?
Kis helyigényű: elég hozzá egy napos ablakpárkány.
Gyors növekedés: másfél, 2 hét múlva "arathatunk"!
A bolti terméknél jóval olcsóbb.
Abszolút friss. A hűtőben 3 napig eltartható anélkül, hogy bármennyit is veszítene tápanyagaiból.
Lúgosító, segít ellensúlyozni az állati eredetű étkek irányába eltolódó étrendünket.
Miért értékesek a csírák?
Könnyen hasznosuló, jó minőségű fehérjét tartalmaznak.
Bioaktív vegyületek koncentráltan vannak bennük: pl. antioxidánsok.
Magas rosttartamukkal megkötik a koleszterint.
Nagyságrendileg több enzim, vitamin van jelen bennük.
Gazdagok makro- és mikroelemekben. (Kálium, vas a legtöbben található és még sok egyéb fajtánként változóan)
Mire figyeljünk?
Csak kezeletlen, nem csávázott magot használhatunk.
Földbe ültetni tilos!
Mivel a csíra nem tekinthető "sterilnek", ezért legyengült immunrendszerű embereknek, kisgyermekeknek, kismamáknak nem javasolt. (Sütés-főzés hatására meg az enzimeket tennénk tönkre!)
Csak közvetlenül a fogyasztáskor tegyük az ételbe a magunk nevelte csírát, nehogy elszaporodjanak benne a kórokozók !
Felhasználhatók:
- szendvicsekre,
- salátákra,
- összevágva: salátaöntetbe, tálaláskor levesekre szórva ,
- csak úgy magában rágcsálva.
- zöldségturmixokba,
- pástétomokba, krémekbe.
Nevelhetők:
- átöblítéses módszerrel (üvegben, műanyag szűrőben, vagy dobozkában, csíráztató tálban napi többszöri átmosással )
- vízpermetes módon (kókuszrostra ültetve, vizes palackból megspriccelve )