Terítéken a csírák!

2020.04.22


  Tavasszal ki ne vágyakozna a napsütés, a friss és lédús gyümölcsök, zöldségek után?

Kapható újhagyma, retek, de a cseresznye, a szabadföldi eper még várat magára.
A messziről utaztatott primőrök helyett azonban, nevelhetünk a lakásunkban növényi csírákat.

Miért jó választás?

Kis helyigényű: elég hozzá egy napos ablakpárkány.

Gyors növekedés: másfél, 2 hét múlva "arathatunk"!

A bolti terméknél jóval olcsóbb.

Abszolút friss. A hűtőben 3 napig eltartható anélkül, hogy bármennyit is veszítene tápanyagaiból.

Lúgosító, segít ellensúlyozni az állati eredetű étkek irányába eltolódó étrendünket.

Miért értékesek a csírák?

Könnyen hasznosuló, jó minőségű fehérjét tartalmaznak.

Bioaktív vegyületek koncentráltan vannak bennük: pl. antioxidánsok.

Magas rosttartamukkal megkötik a koleszterint.

Nagyságrendileg több enzim, vitamin van jelen bennük.

Gazdagok makro- és mikroelemekben. (Kálium, vas a legtöbben található és még sok egyéb fajtánként változóan)

Mire figyeljünk?

Csak kezeletlen, nem csávázott magot használhatunk.

Földbe ültetni tilos!

Mivel a csíra nem tekinthető "sterilnek", ezért legyengült immunrendszerű embereknek, kisgyermekeknek, kismamáknak nem javasolt. (Sütés-főzés hatására meg az enzimeket tennénk tönkre!)

Csak közvetlenül a fogyasztáskor tegyük az ételbe a magunk nevelte csírát, nehogy elszaporodjanak benne a kórokozók !

Felhasználhatók:

- szendvicsekre,

- salátákra,

- összevágva: salátaöntetbe, tálaláskor levesekre szórva ,

- csak úgy magában rágcsálva.

- zöldségturmixokba,

- pástétomokba, krémekbe.

Nevelhetők:

- átöblítéses módszerrel (üvegben, műanyag szűrőben, vagy dobozkában, csíráztató tálban napi többszöri átmosással )

- vízpermetes módon (kókuszrostra ültetve, vizes palackból megspriccelve )